6 tips om je eerste woning te kopen

Heb je genoeg van hotel mama? Of ben je het huren beu en wil je graag een eigen woning aankopen? Wat je motivatie ook is, de aankoop van een huis of appartement brengt heel wat zoekwerk én administratie met zich mee. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag op weg met deze 6 praktische tips.

1. Bepaal je budget en reken àlle kosten mee

Hoeveel kan je op tafel leggen voor de aankoop van je woning? Voor je verschillende websites begint af te schuimen op zoek naar je droomwoning, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je budget daarvoor is. Hou daarbij in het achterhoofd dat niet alleen de vraagprijs van een woning meespeelt, maar dat er ook bijkomende kosten zullen opduiken. Denk maar aan hypotheekkosten, notariskosten … Gemiddeld reken je best nog zo’n 5% extra bij de vraagprijs van je woning. Let op, als je een nieuwbouwwoning koopt (hou rekening met 21% btw) of al een eigendom hebt, kunnen de aanschafkosten nog aanzienlijk oplopen.

2. Denk goed na over je lening

Het bepalen van je budget gaat hand in hand met de gewenste hypothecaire lening. En dat beslis je niet in 1,2,3. Klop eerst aan bij je eigen bank - misschien krijg je als klant extra korting - maar staar je hier niet op blind. Ga langs bij verschillende banken en vergelijk. Speel de verschillende banken tegen elkaar uit tot je de lening hebt gevonden die het best bij jou past. Hou er rekening mee dat banken vandaag verwachten dat je gemiddeld zo’n 10% van de aankoopwaarde kan betalen met eigen (spaar)geld.

3. Bepaal weloverwogen de regio

Denk goed na over de regio waar je wilt wonen. Als je zomaar in het wilde weg begint te zoeken, is het vaak moeilijk om een goed beeld te krijgen over de prijs van je woning. De ligging heeft immers een grote invloed op de prijs: de prijs van een quasi identiek huis kan variëren wanneer het in een andere regio ligt.

4. Doe een uitgebreide zoektocht

Ga op huizenjacht! En doe dat niet enkel online. Neem voldoende en uitgebreid de tijd om verschillende huizen fysiek te bezoeken. Vergelijk voldoende woningen en droom niet onmiddellijk weg bij de eerste woning die je bezoekt. Blijf kritisch en laat je vergezellen door een expert/ vriend/ familielid die objectief naar de woning meekijkt.

5. Onderhandel over de prijs & doe een bod

Je droomwoning gevonden, binnen je budget? Tijd om een bod uit te brengen. Weet dat je niet verplicht bent om de vraagprijs te bieden. Zijn er gebreken aan het huis? Zijn er argumenten die een lager bod kunnen verantwoorden? Wil de eigenaar snel verkopen? Informeer je goed en speel die kennis uit. 

Let goed op wanneer je een bod uitbrengt, want dat is bindend. Vanaf het moment dat het bod aanvaard wordt door de verkoper, ben je verplicht door te gaan met de verkoop. Trek je om een of andere reden je bod later weer in, is de kans groot dat je een schadevergoeding moet betalen.

6. Vraag professioneel advies

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het kopen van een woning. Zeker als je niet thuis bent in de immowereld kan alles bovendien nogal overweldigend zijn. Heb je in ons aanbod een pand gezien dat je interesseert? Neem contact met ons op, we helpen je met veel plezier verder!